Őszinte vélemény a színtanácsadásról

2019.07.13

Fontos dolog a színtanácsadás? Határozott véleményem hogy igen. Viszont a színtanácsadás nem egyenlő a stílustanácsadással. Az utóbbi jóval több. Nálam a stílustanácsadást nem meríti ki egy színtanácsadás, hanem minden szükséges lépésen végig megyünk, és a színtanácsadás csupán egy része ennek. Természetesen a stílus kialakítása egy folyamat, nem egy nap alatt jön létre, viszont rengeteg inspirációt és segítséget adok ehhez.

Sok emberrel találkozom, mindenki más és más. Van aki szeretne végre egy színkártyát a kezébe, egy mankót ami alapján vásárolhat, másoknak inkább rendszerre van szükségük, mivel soha nem lesznek képesek csupán egyetlen színkártyáról öltözködni, sokkal kreatívabbak, és valóban az öltözködést is így élik meg, nem egy szükséges kényszerként. Vannak jobb ízlésű emberek, és van akinek még sokat kell ezen a területen fejlődni. ( Igen, a jó ízlés fejleszthető.) És ez így normális, sokfélék vagyunk.

Vannak tiszta színtípusok, és vannak akik éppen kettő között helyezkednek el. Ugyan mindenkinek meg lehet állapítani a színtípusát, de van aki eltérhet attól, mert jóval több minden jól áll neki, és van akinek nem igazán áll más jól.

Például nekem világos tavaszként sokkal szűkebbek a lehetőségeim mint pl. egy élénk télnek. A sötét színek teljesen elnyomnak. Egy sötét típus egy jó sminkkel vagy nyaklánccal még mindig tud játszani. Visszafelé viszont nem fog működni. Egy sötét ruhát már nem tudok semmilyen világos sminkkel helyre rakni.

világos tavasz

                      Amikor még a sötétkék is elnyom, hiába a világos lánc

Egy élénk tél típus középen a színeiben, két oldalt amikor a sminkkel és fülbevalóval korrigál

A szín csak egyetlen összetevője az öltözködésünknek. Ott van még a forma, a stílus, a minták, az anyag fajtája. Láttatok már olyan embert, aki megfelelő színekben volt, mégis stílustalan? És láttatok olyat, aki stílusos volt, de nem a színeiben? Én már láttam. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a legnagyobb harmónia akkor van, ha ezek mind stimmelnek. De ehhez nagyon sok idő szükséges, hogy a megfelelő darabokat "levadásszuk" az üzletekben. Erre nincs mindig az embernek elég ideje. Ezek közül a szempontok közül, ha a több stimmel, akkor azért nem lesz nagy baj a külsővel.

A színekkel kapcsolatban szeretnék segítséget adni, ami alapján talán jobban megértitek, hogy miről is van szó. A színeknek vannak különböző tulajdonságai, ezek a mélység, vagyis egy szín mennyire világos vagy mennyire sötét. A tisztaság, vagyis mennyire élénk vagy mennyire tört egy szín. És a tónus, vagyis mennyire meleg vagy hideg egy szín. A hideg színek azok, melyek nagy mennyiségű kéket tartalmaznak. A meleg színek, melyek sárgát tartalmaznak. Pl egy paradicsom piros meleg szín, egy málna vörös hideg szín. Vannak olyan színek, melyek a kettő között helyezkednek el, vagyis nagyjából ugyanannyi a kék és sárga aránya bennük.

Biztosan tapasztaltátok többen, vagy saját magatokkal, vagy másokkal kapcsolatban, hogy teljesen jól nézett ki egy olyan színben is, mely nem volt a színkártyáján.

Hogyan is lehetséges ez? Pont a fentebb leírt tulajdonságok miatt. Ugyanis meg kell nézni, hogy egy adott személynél melyik a legfontosabb a három tulajdonság közül.

Vegyünk egy példát!

Tünde elsődleges tulajdonsága az, hogy világos. Vagyis a világos színek fognak jól állni neki. ( nyár és tavasz) Másodlagos tulajdonsága az, hogy élénk vagy tört, harmadlagos csak, hogy hideg vagy meleg. A színtípusa szerint nyár típus, ezen belül a világos nyár és a hideg nyárból is néhány szín nagyon jó neki. Viszont mivel elsődleges tulajdonság, hogy világos, így a tavasz palettából is  szemezgethet.

Vannak olyan nyár típusok is, akiknél elsődleges tulajdonság, hogy hideg. Másodlagos az hogy tört vagy élénk és harmadlagos, hogy világos vagy sötét. Nekik nem fognak jól állni a meleg színek, pedig ők is nyarak. Ezért van az, hogy két  nyár  típus teljesen máshogy néz ki, teljesen más hajszín a legjobb neki stb.

Zsuzsa tipikus hideg nyár

Anita nem egy tipikus hideg nyár típus

Ez a sorrend természetesen mindenkinél más és más. Van akinél elsődleges az, hogy élénk típus, vegyünk pl. egy élént tél típust. Neki valószínű sokféle szín jó lesz a hideg tél és sötét tél palettából is, de még az élénk tavaszból is.

Heni hideg tél típus, mégis abszolút eltérhet a saját színeitől. Természetesen abban néz ki a legjobban, de nála az egyik fontos dolog, hogy hideg szín legyen, a másik hogy élénk. A bőre nem kimondottan fehér, így kissé el is tér a tipikus hófehérkétől.

Heni a színeiben

Itt most nem a színeiben van, mégis teljesen jó rajta, mivel kontrasztos. A legtöbb hideg tél típuson és főleg egy fehér bőrű hófehérkén egy ilyen színű ruha egyáltalán nem áll jól. Ebből is látszódik, hogy még egy típuson belül is milyen sokfélék vagyunk.

Van akinél  az a legfontosabb, hogy sötét, vagyis mély típus. Ilyen egy sötét tél vagy egy sötét ősz típus. Másodlagos, hogy hideg vagy meleg, és harmadlagos, hogy élénk vagy tört. Nem mindegy a sorrend sem, hogy kinél mi másodlagos, és mi harmadlagos.

Nyilván ezért is történik olyan, hogy két színtanácsadó két különböző véleményt mond.  Ez nem jelenti azt,hogy nem határolható be valaki pontosan, dehogynem, csak van amikor fel kell ismerni,hogy melyik tulajdonság a domináns a három közül. Én pédául ritkább és érdekesebb színtípusnál  egyeztetek a kolléganőimmel, így az illetőnek nem kell másodvéleményre mennie, hanem több szakember véleményét egyszerre hallja.

Egy dolgot ne felejtsetek el! A színekben végtelen szabadságotok van!

A színkártya egy hasznos mankó, viszont nem szabad, hogy megölje a kreativitást!

A legfrissebb blogbejegyzéseket itt olvashatod

Már tavaly ősszel megfogalmazódott bennem, hogy a következő évben a stílustáborokat Olaszországban szervezem. Hogy miért? Nem tudok rá racionális választ adni, nyilván mert szeretem az országot, mert óriási élmény minden egyes alkalommal ott lenni, és óriási élmény a tengerparton fotókat készíteni. Szerettem volna ezeket az élményeket másokkal is...

A ceruza szoknya egy örök darab, nincs olyan hölgy, akinek legalább egy darab ne lenne a gardróbjában, de van akinek egy tucat is van, minden színben. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan viseljük, milyen felsővel vesszük fel és milyen cipővel. Természetesen a variálhatóság itt is a végtelen, én most saját példámon mutatok jó és rossz...

Telefon: +36-70 293 47 24
E-mail: szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu
Tomasovszky Andrea +36-70 293 47 24 szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu 1107 Budapest, Gém u.