Az öltözködésünk szintjei

2023.01.20

Ha professzionális vagy a szakmádban, akkor  ezt ki tudod fejezni az  öltözködéseddel is, mivel  az öltözködésünk a kommunikációnk része. Akár tudomást veszünk róla, akár nem, a külsőnkkel kommunikálunk,  sokkal többet elárulunk saját magunkról az öltözködésünkkel, mint azt gondolnánk. 

Az a jó, ha a külső megjelenésünk teljes egységben van velünk, és önazonos. Ne akarjunk másnak látszani, mint akik vagyunk, valamint se alul se felül ne öltözzünk egy adott eseményt, megjelenési lehetőséget.  Nem csupán saját magunknak kell megfelelni, hanem a környezetnek, sőt adott esetben egy munkahelynek elvárásai is vannak.  Nagyobb cégek dress code-ot írnak elő dolgozóiknak, melyet illik betartani. Akár egy nagy egy cég, akár kisebb, ha meghatároz egy dress code-ot, akkor kordában tudja tartani az alkalmazottak öltözködési szokásait, és elkerüli a farmer-póló-tornacipő jelenlétét a munkahelyen. Tudom, tudom, hogy ez meglehetősen kényelmes, de nagyon unalmas is. Meg van a helye ruhatárunkban, és azok az élethelyzetek, amikor ez releváns.

 Milyen dress code-ot írhatnak elő cégek?

A fotón a business formalt láthatjátok, mely a professzionális hivatali öltözetet jelenti. Színek tekintetében a formális színek jöhetnek szóba, formák tekintetében is sok a megkötés. A ruha nem lehet kivágott, mélyen dekoltált, és minden esetben zárt cipő a kötelező. 

Business formal
Business formal

A  business casual esetében már vannak engedmények, amelyen belül már lazábbak a szabályok, jöhet egy kis minta, de még klasszikus mintázat, és kisebb színfoltokban színek is, melyekkel kifejezhetjük az egyéniségünket. Blézer helyett már viselhetünk akár kardigánt is. 

Business casual
Business casual

A smart casual vagy más szóval az okos hétköznapi,  mely a hétköznapi öltözködésünk elegánsabb formáját jelenti. Itt a színekkel is bátrabban bánhatunk.  Már viselhetünk farmernadrágot is, de csak ha ápolt, nem szakadt, és nem koptatott.

Ma leggyakoribb viselet a smart casual, nagyon sok munkahelyen már lazultak a szabályok, és tökéletes az  "okos hétköznapi" öltözék.

Smart casual
Smart casual

Szeretnél többet tudni az öltözködés rejtelmeiről? Professzionális szintre emelnéd a külsődet? Jelentkezz be stílutanácsadásra!

A ceruza szoknya egy örök darab, nincs olyan hölgy, akinek legalább egy darab ne lenne a gardróbjában, de van akinek egy tucat is van, minden színben. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan viseljük, milyen felsővel vesszük fel és milyen cipővel. Természetesen a variálhatóság itt is a végtelen, én most saját példámon mutatok jó és rossz...

Amikor a vendégeimmel vagy egyáltalán hölgyekkel erről a témáról beszélgetek, általában két tábor van jelen. Az egyik, aki teljesen elutasítja, és el sem tudja képzelni, hogyan lehet felvenni sportcipőt, vagy sneakert szoknyával, a másik pedig akik bólogatnak, hogy nagyon tetszik nekik, de még nem merték kipróbálni. Kevés hölggyel találkozom, akik...

Telefon: +36-70 293 47 24
E-mail: szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu
Tomasovszky Andrea +36-70 293 47 24 szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu 1107 Budapest, Gém u.