Miért fontos a gardróbrendezés?

2016.11.13

Időnként szükség van arra, hogy kipakoljuk az egész gardróbot, és szelektáljunk. A nők szeretnek gyűjtögetni, nehezen válnak meg bizonyos daraboktól, még akkor is, ha nincs is rá igazán szükségük. Hátha belefogyunk, hátha visszajön divatba. Olyan sok pénzért vettem, és ehhez hasonlókat mondogatunk magunknak, miért nem szelektálunk ki bizonyos darabokat.

A ruhásszekrény lomtalanítására úgy kell gondolni, hogy ebből hasznunk származik, és nem kárunk. Egy jól megtervezett, minden igényt kielégítő ruhatárral időt és pénzt spórolunk meg magunknak. Természetesen nem lehet egyszerre szert tenni mindenre, de ha megvan, hosszú távra szól. Érdemes azokat a darabokat, melyek jó minőségűek, de számunkra mégis feleslegessé váltak, bizományiba adni, vagy elajándékozni, esetleg elvinni bolhapiacra.

Ha valamitől mégsem szeretnénk hirtelen megválni, akkor el kell csomagolni egy nagy zsákba, és ha az elkövetkező egy évben nem nyúlunk a zsákhoz, és nem is hiányzik a tartalma, akkor garantáltan nincs rá szükségünk.

A hölgyek általában a ruhatáruk 20 %-át viselik az idejük 80 %-ában. Mennyivel jobb lenne olyan ruhatár, melynek 100%-át hordjuk nem? Ez lehetséges, csak átgondolást, és tervezést igényel.

Először is gondold át az életviteledet. Mit dolgozol, mivel, és hol töltöd az időd nagy részét? A munkahelyeden? Otthon? Mi a beosztásod? Milyen ruhákra van az időd nagy részében szükséged? Teljesen más a ruhatára egy multi cégnél dolgozó felsővezetőnek, mint egy gyesen lévő kismamának. Lehet, hogy a kismama is vágyik kosztümökre, csak nem fogja tudni kihasználni őket. Hacsak nem jár el hetente rendezvényekre. A ruhatárunkat mindig az életmódunkhoz kell alakítanunk. Sokszor az ember nem tud elszakadni egy megszokott öltözködési stílustól, pedig az életvitele szerint nem is olyanra lenne szüksége.

De térjünk vissza a szelektálásra. Megváltunk a felesleges holmitól, már csak az van a szekrényünkben, amit viselünk. Ezeket a holmikat szezonálisan is érdemes szétválogatni, és éppen az évszaknak megfelelőt a gardróbban hagyni, a többit elcsomagolni. A szekrényben a ruhákat jó szettekben beállítani, párosítani, mit mivel lehet viselni. Így könnyebb a reggeli öltözködés. Ha kitalálsz egy jó szettet, le lehet fotózni, hogy ne felejtsd el. Amikor nincs ötleted, mit vegyél fel, végig nézed a fotókat, és talán kapsz inspirációt. Ha megunod a ruháidat, akkor színes kiegészítőkkel tudod frissíteni, és már nem is unalmas. Amikor már csak azok a holmik vannak a szekrényben, melyeket valóban hordunk, akkor fel lehet mérni, mire van még szükségünk. Az életviteled szerint, megnézed, mi az ami még kell, készíthetsz egy listát belőle, és érdemes a lista alapján vásárolni. Ha tudatosan indulsz egy bevásárló körútra , egyre kevesebb felesleges holmit veszel meg.

Minden ruhatárnak szüksége van alapdarabokra, melyekre az egész ruhatár épül. Ezek jellemzői hogy színe, anyaga, stílusa időtálló, tehát soha nem megy ki a divatból. Az alapdarabok általában semleges színűek, később ezekre lehet "építkezni", tehát felépíteni egy színes ruhatárat. Mindig úgy vásárolj, hogy az új darab, amit megveszel valamivel együtt viselhető legyen. Nem érdemes úgy vásárolni, hogy nem tudod mivel felvenni. Amint megvannak az alapdarabok, minden szezonra állíts össze egy kapszulát, melynek darabjai jól variálhatók egymással. A kapszula gardrób nem más, mint néhány ruhadarab összessége, melyek egymással jól variálhatóak. Pl. egy 12 db-os kollekcióból akár hatvan féle különböző öltözéket is lehet variálni. Vagyis kevés ruhából is változatosan lehet öltözködni, ha jól van kiválasztva.

Pl. ha valaki az ideje nagy részét otthon tölti, akkor elegendő lehet számára egy kosztüm is. Ilyenkor nem érdemes több elegáns kosztüm kollekciókban gondolkodni. Inkább hétköznapi, kényelmes ruhatárat kell kialakítani. Egy aktívan dolgozó nő viszont inkább elegánsabb kollekcióra tarthat igényt.

Ha szettekben gondolkodsz, és összeállítasz kapszulákat, ez rendkívül megkönnyíti a dolgodat, akár egy hetes utazásnál is. Előveszed az egyik kialakított kollekciót, és máris pakolhatsz a bőröndbe.

A ruhásszekrényben is jó, ha minden a helyén van. A blézerek egymás mellett, az ingek egymás mellett és így tovább. Így még számos kombinációkat is felfedezhetsz, amire nem is gondoltál eddig. Gondold végig, hogy néhány ruhadarabodat milyen kiegészítőkkel tudnád feldobni? Keress variációkat, kombináld az alsó és felső részeket kicsit máshogy, mint eddig tetted.

Ha már túl vagy a gardróbrendezésen, és vásárolni indulsz, ajánlom figyelmedbe a tudatos vásárlásról szóló cikket, melyet itt olvashatsz el!

Ha szeretnél többet megtudni az öltözködésről, színekről, fazonokról, stílusról, akkor jelentkezz a stílus műhelybe!

És ne felejtsd el, a jó megjelenés egy tanulható folyamat! Legyél kész rá, hogy tanulj!

Tomasovszky Andrea

stílustanácsadó

Telefon: +36-70 293 47 24
E-mail: szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu
Tomasovszky Andrea +36-70 293 47 24 szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu 1107 Budapest, Gém u.