Hogyan öltözz nyári esküvőre?

2022.07.19

A legtöbb esküvő nyáron van, most ez egy aktuális téma, ezért néhány hasznos tanácsot szeretnék megosztani, amire érdemes odafigyelni.  Kezdeném a sort azzal, hogy mit ne vegyünk fel esküvőre. Tiltó listán van három szín, a piros, fekete és a fehér. Ezekből a színekből ne válasszuk magunknak, mert ezzel megsértjük a menyasszonyt. A fehér és piros az ő színe a nagy napon, a fekete pedig a gyász színe, itt pedig örömünnepről beszélünk. 

Érdemes körültekintéssel eljárni az esküvői szettek kiválasztásánál. Ma már különböző helyszíneken tartják az esküvőket és sok esetben meghatározzák a dress code-ot is. Előfordulhat olyan is, hogy messze a várostól például egy farmon van a szertartás, és azt kérik, hogy mindenki sport cipőben menjen. Ilyenkor a kéréshez illik alkalmazkodni, ha pedig van a meghívón dress code, akkor ahhoz kell igazodni. 

Mi történik, ha nincs a meghívón feltüntetve a dress code?

Akkor is érdemes tájékozódni  a helyszín, az időtartam felől, mer könnyebb lesz a ruházatunkat kiválasztani. Alap esetben a semi formal szerint öltözhetünk, és akkor nem fogunk melléfogni. Férfiaknak egy sötét öltönyt világos egyszínű inggel, nyakkendővel  ajánlok,  hölgyeknek pedig egy elegáns ruhát. Színeit tekintve nem kell a legfeltűnőbb színekben pompázni, hagyjuk a menyasszonyt érvényesülni. A pasztell színek teljesen megfelelőek, bár nincsenek tiltólistán az élénk színek sem.  Ha valaki mégis élénk színt választani, a kiegészítők legyenek visszafogottak, kevésbé színesek. Egy rózsaszín, világos kék, almazöld  koktélruha vagy tubusruha ilyenkor tökéletes. Ezüst vagy arany, esetleg rose golde kiegészítőket is választhatunk mellé. Az overall is ideális lehet esküvőre, természetesen alkalmi anyagból és megfelelő szabásvonalakkal.  A kalap is remek kiegészítője lehet egy nyári esküvőnek. 

Amikor hajnalig tartó lakodalomról beszélünk, szokás váltás ruhát vinni a tánchoz. A szertartáson egy elegánsabb darabot illik viselni magas sarkúval és clutchal, más néven boríték táskával. A vacsorához, tánchoz egy könnyebb ruhát vihetünk, ha tudjuk, hogy lesz lehetőségünk átöltözni, de az is alkalmi legyen. Anyagát tekintve selyem, taft, selyemdzsörzé, pamutszatén megfelelő, itt már szélesebb sprektumból választhatunk. Lehet könnyed, de elegáns és csinos legyen. Itt már kevésbé kell, hogy visszafogott legyen, mint színben mint fazonban. De egyet ne felejtsünk el! Egy esküvőn vagyunk, ahol a menyasszony van a középpontban. Hagyjuk meg a legszebb, legtündöklőbb ruhát neki. 

A férfiak esetében a vacsoránál már lekerül a zakó, később az sem probléma, ha  a nyakkendőt is leveszik. Ilyen esetben az ing legfelső gombját ki kell gombolni. 

Esküvőre
Esküvőre
Esküvőre
Esküvőre
A vacsorához, tánchoz így öltözhetünk
A vacsorához, tánchoz így öltözhetünk

Esküvő és temetés közeli időpontban van, mit tegyünk?


Amikor az időpont már közel van, általában nem mondható le az esküvő, és megoldást kell találni. Először is gondoljuk át milyen közeli hozzátartozókról van szó. Ha közeli hozzátartozónk hunyt el, akkor megoldás lehet, ha nem veszünk részt az esküvőn. Ilyen esetben a nekik szánt ajándékot adjuk át, és mentsük ki magunkat a részvétel alól,  meg fogják érteni. Ha közeli hozzátartozó, akinek az esküvője van, és az is, akinek a temetése van, akkor mindkettőn illik ott lenni. Az esküvőre semmiképpen ne menjünk feketében. Férfiak fekete öltönyt csak temetésen és 18 óra utáni rendezvényen viseljenek.  Egy sötét öltöny világos inggel tökéletes lesz az esküvőre. Hölgyeknek egy visszafogott színű ruha, akár sötétkék, vagy pasztell színű, de semmiképpen nem fekete. Gyászszalagot lehet viselni, vagy fekete kiegészítőket, esetleg brosst. 

Amennyiben kérdésed vagy észrevételed van a témával kapcsolatban, itt felteheted. 

Már tavaly ősszel megfogalmazódott bennem, hogy a következő évben a stílustáborokat Olaszországban szervezem. Hogy miért? Nem tudok rá racionális választ adni, nyilván mert szeretem az országot, mert óriási élmény minden egyes alkalommal ott lenni, és óriási élmény a tengerparton fotókat készíteni. Szerettem volna ezeket az élményeket másokkal is...

A ceruza szoknya egy örök darab, nincs olyan hölgy, akinek legalább egy darab ne lenne a gardróbjában, de van akinek egy tucat is van, minden színben. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan viseljük, milyen felsővel vesszük fel és milyen cipővel. Természetesen a variálhatóság itt is a végtelen, én most saját példámon mutatok jó és rossz...

Amikor a vendégeimmel vagy egyáltalán hölgyekkel erről a témáról beszélgetek, általában két tábor van jelen. Az egyik, aki teljesen elutasítja, és el sem tudja képzelni, hogyan lehet felvenni sportcipőt, vagy sneakert szoknyával, a másik pedig akik bólogatnak, hogy nagyon tetszik nekik, de még nem merték kipróbálni. Kevés hölggyel találkozom, akik...

Telefon: +36-70 293 47 24
E-mail: szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu
Tomasovszky Andrea +36-70 293 47 24 szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu 1107 Budapest, Gém u.