A stílus soha nem megy ki a divatból

2019.03.20

Egy velem készült interjút és összefoglalót olvashattok.

Az eredeti cikkhez a link itt található!

"Stílusos megjelenés címmel tartott előadást Tomasovkszy Andrea az Eszterházy Károly Egyetem Nem mindennapi nők hétköznapokban című rendezvény keretein belül. A stílustanácsadó beszélt az önismeret fontosságáról, valamint elmagyarázta, hogy mekkora jelentősége van a hétköznapokban annak, ha az ember ismeri a hozzá illő színeket és stílusokat.

Alig néhány másodperc szükséges ahhoz, hogy az ember megszerezze valakivel kapcsolatban az első benyomásait. Kutatások szerint 55 százalékban a külső megjelenésünk, 38 százalékban a nonverbális kommunikációnk és csupán 7 százalékban a mondandónk tartalma alapján ítélnek meg bennünket. Ezek alapján - és a stílustanácsadók javaslatai szerint is - nyugodtan elfelejthetjük a "Nem a ruha teszi az embert" bölcsességet, ugyanis az öltözékünk igenis része a kommunikációnknak.

Számos hasznos tanáccsal látta el az érdeklődőket Tomasovkszy Andrea az Eszterházy Károly Egyetemen Nem mindennapi nők hétköznapok című rendezvényén tartott előadásán. A stílusosság legfontosabb alappilléreit pedig most a Paletta Online olvasóival is megosztja.

- Ahogyan azt az előadása során több alkalommal is kiemelte, kommunikálunk a külsőnkkel. Sokan keresik fel annak érdekében, hogy ez a fajta kommunikációjuk helyes legyen. Milyen szokásokon kell változtatniuk leggyakrabban a hölgyeknek ennek érdekében?

- Érdekes, hogy míg például az olasz és a francia nők szinte kivétel nélkül tudják, hogy mi áll jól nekik, addig a magyar hölgyek elég bátortalanok az öltözködés terén. Nem mernek színeket használni és sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy milyen szabású ruhák állnak jól nekik. Sokan gondolják divatosnak magukat csupán attól, hogy vakon követik a divatot. Megnézik, hogy mi az éppen aktuális trend és gondolkodás nélkül vásárolnak. Éppen ezért sok esetben kerülnek be olyan darabok a hölgyek ruhásszekrényébe, amiknek nem lenne szabad. Mivel a megfelelő stílus kialakításához nélkülözhetetlen az önismeret, rendszerint az alapoknál kezdem a munkát.

- Hogy kell elképzelni egy stílustanácsadást?

- Ahhoz, hogy stílusosak legyünk, három fontos tényezővel kell tisztában lennünk. Ezeket sajátíthatják el a résztvevők az alapozó foglalkozáson. Az elméleti és gyakorlati tanácsadást is magában foglaló tréningen kielemzem a testalkatukat, ami alapján megállapítom, hogy milyen szabású ruhák állnak jól nekik. A bőr-, haj- és szemszínük alapján, az évszakelméletet alkalmazva kiválasztom, hogy melyik típusba tartoznak. Ez után már tudni fogják azt is, hogy mely színeket kell kerülniük és mik azok, amik a legelőnyösebbek számukra. A harmadik elem a ruhastílus kiválasztása. Fontos, hogy az öltözékük illeszkedjen a szakmájukhoz és az élethelyzetükhöz. Már ennek a három tényezőnek az ismerete és a tanácsok tudatos alkalmazása is óriási változásokat idéz elő a nők életében. Kinyílnak, megnövekszik az önbizalmuk és csinosnak érzik magukat.

- Bár az előadás elsősorban nőknek szólt, érintette a férfiak öltözködését is. Ők mit szoktak elrontani a leggyakrabban?

- Jellemző, hogy nem törődnek magukkal és sokan rendszeresen figyelmen kívül hagyják az öltözködésre vonatkozó előírásokat. Például farmernadrágban mennek színházba, vagy sportcipőt vesznek fel öltönyhöz. A probléma ezek mellett sok esetben abból is adódik, hogy reggel nem töltenek el megfelelő időt a ruházatuk kiválasztásával. Azt veszik fel, ami először a kezük ügyébe kerül. Tehát az olasz és francia férfiakkal ellentétben egyáltalán nem foglalkoztatja őket, hogy stílusosak legyenek.

Tomasovkszy Andrea szerint a stílussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a világ egyik legismertebb olasz divatszakemberének, Giorgio Armninak gondolataival össze lehet foglalni: "A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengedhet magának, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van. Ez olyan dolog, ami velünk született, de tanulható, feltéve, ha megvan hozzá az emberben a kellő intelligencia." "

Szerző: Nagy Réka Emese

Fotók: Hozman Gergő, Orosz Ila

Telefon: +36-70 293 47 24
E-mail: szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu
Tomasovszky Andrea +36-70 293 47 24 szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu 1107 Budapest, Gém u.