Miért van annyi félrenézett színtípus?

2022.03.15

Az utóbbi időben sokat gondolkodtam ezen, és bosszankodtam is. Bosszankodtam az ügyfelek miatt, akik pénzt adnak ezért a szolgáltatásért. 

Sokukról ki sem derül, hogy félre lettek nézve, mert az ügyfél nem ért hozzá, elfogadja amit mondanak, az élet megy tovább. Van aki nem is foglalkozik a továbbiakban vele, nem ért a színekhez és el sem kezdi gyakorolni a  tanácsadáson kapott tanácsokat. Ezekről az emberekről nem fog kiderülni, hogy rosszul lettek tesztelve,  vagy legalábbis kevés az esély rá. 

élénk tavasz típus
élénk tavasz típus

Van egy másik csoport, akik elkezdik beépíteni a hallottakat, és csak annyit látnak, éreznek,  hogy valami nem az igazi. Más színek sokkal jobban állnak, mint amilyen színtípust megállapítottak. És ezt még az ismerősök, barátok is észreveszik.  És természetesen van a harmadik csoport, akiknek jól lett megállapítva a színtípusuk.

És most  Kedves Olvasó, felteszed magadnak a kérdést, honnan fogom tudni, hogy nekem jó a tesztem vagy nem?

Az ugye alap, hogy a színtesztnek jó fényviszonyok között (lehetőleg természetes fény) letakart hajjal, smink nélkül kell történnie. Tartalmazhat még rúzspróbát, hajszínpróbát, ékszerszín próbát. Általában a színteszt során van egy wow érzés, de még ez sem igazolja a tesztek valódiságát 100 %-ban. Ez történhet sok esetben csak a színektől is. Eddig nem használtál színeket, most használsz, tehát pusztán maguk a színek is hozhatnak wow érzést, főleg a kevert színtípusoknál. Akiket tényleg érdekel a téma, és odafigyelnek, kipróbálják a rúzst, a javasolt hajszínt, és sehogy sem kerek az egész, ott valószínű, nem jól lett megállapítva.

hideg tél típus
hideg tél típus

Mi ennek az oka?

Az ok egyszerű, nem gyakorolják ki rendesen a szakmát. Az egy dolog, hogy elvégzünk egy iskolát, de utána (saját tapasztalatból beszélek) legalább két év gyakorlásra van szükség. És a legjobb, ha végig van kontroll, tehát nem magának gyakorolgat az ember, hanem többen együtt, vagy egy mentora ellenőrzi. Ha rosszul rögzül az egész, és nincs aki megmondja, hogy figyelj, ez nem jó irány, akkor ott félre mennek a dolgok. Nagyon fontosak a jó szakmai kapcsolatok, ha van olyan személy, akiben megbízik az ember, akinek a kényes színtípusokat meg tudja mutatni, hiszen ha több vélemény egyezik, nagyobb az esélye a jó eredménynek. Ha ilyen nincs vagy nem is volt egy tanácsadó életében, akkor az necces.

Nem emlékszem már, hogy az adott képet hol találtam, de amíg egy ilyen személyt ősznek kendőznek, addig van miről beszélni. A hölgy engedelmesen úgy is öltözött és a haját is befestette. 

ősz típusnak kendőzte valahol valaki
ősz típusnak kendőzte valahol valaki

A másik dolog ami még zavar, a horror áron történő másodelemzés. Őszinte leszek, engem borzasztóan zavar, hogy némelyek már négy tanácsadónál jártak és még mindig keresik a színtípusukat. Úgy döntöttem, hogy aki már három vagy négy helyen fizetett azért, hogy megállapítsák a színtípusát, és igazolni is tudja fotókkal, eljöhet hozzám és díjmentesen megnézem.

Aki egy helyen volt, de bizonytalan, hogy jól állapították meg, nekik egy jelképes áron vállalom.

Hogy ez nem üzlet? Valóban nem. De az élet nem csak az üzletről szól.

Honnan tudod, hogy ki dolgozik jól? 

Nézd át az adott facebook oldalt, a visszajelzéseket, az aktivitást, a honlapot. Vesd össze, persze még ez sem biztos. Aki jól tesztel, sok-sok elégedett ügyfele van. Tapasztalom szerint a kollégáknak is jó véleménye van róla. Ők tudják egymásról, hogy ki hogyan dolgozik. Egy idő után kiderül a szakmában is. Kik azok akik mindenkit nyár típusnak néznek, mások a többséget ősznek vagy tavasznak stb. És kik azok, akik jól tesztelnek.

Mivel ruhatárat építetek és pénzt fektettek a dologba, érdemes tényleg alaposan utána nézni. Sok történetet tudnék mesélni és azt sem állíthatom, hogy én soha nem tévedtem. Viszont vannak kollégáim, akikkel konzultálok, és így tudjuk egymást ellenőrizni. A másodelemzéseket is megmutatom nekik. Nem azért mert nem vagyok biztos a dolgomban, hanem pont miattatok.  Ezt az ügyfélnek is  elmondom, hogy a másodelemzésen készült fotókat tovább küldöm, hogy biztos legyen az eredmény, és ő is meg tudjon nyugodni. Ez így korrekt, azt gondolom. Talán így lehet leginkább kivédeni a tévedéseket. Ha valaki soha nem végez önellenőrzést és nem von be a dologba senkit, lehet hogy meg van győződve arról, hogy mindent jól csinál, de ez egyáltalán nem biztos. 

Amikor egy színteszt hiteles, és a vendég  eszerint öltözik fel, harmonikus lesz az összkép. Nézzetek meg néhány képet, melyek a Szín és stílus által szervezett fotózáson készültek, akik színtípus szerinti ruhát és sminket kaptak. A fotókon olyan vendégeim láthatók, akik előttem már jártak nálam stílustanácsadáson.

További fotókért kattints ide!

Telefon: +36-70 293 47 24
E-mail: szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu
Tomasovszky Andrea +36-70 293 47 24 szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu 1107 Budapest, Gém u.