A budoár titkai

2022.10.05

A Magyar Demokrata Hetilap készített velem interjút, melyet itt olvashattok.

Fotó: Majoros Tamás
Fotó: Majoros Tamás

"Az öltözködés névjegy, esszenciális információ az egyéniségünkről, amit már az első találkozásnál közlünk magunkról a másik emberrel - érdemes tehát körültekintőnek lenni a reggeli készülődésnél. A jólöltözöttség minden életkorban fontos igény kellene legyen, ráadásul nem is annyira pénzfüggő. Egy nőnek 24-26 éves korára alakul ki a saját öltözködési stílusa, körülbelül akkor, amikor maga mögött hagyta az önfeledt diákéletet, és belépett a munka világába.

Az öltözködés kortalan

Tomasovszky Andrea protokoll- és stílustanácsadó szerint a ruhatárat valójában nem a kornak, hanem az adott élethelyzetnek kellene formálnia. Vannak persze olyan alapdarabok, amelyek akár egész életünket végigkísérhetik, és egyetlen nő szekrényéből sem hiányozhatnak. Ilyen például a bázisszínekből, azaz fekete, sötétkék, szürke, fehér vagy bézs és ezek árnyalataiból összeválogatott ruhadarabok, mint például a jó minőségű, ropogós fehér ing, a sötétkék farmer, a tökéletes fazonú blézer, kardigán, a sötét és világos chino, valamint szivarnadrág - a chino vékonyabb anyagú vászonnadrág, míg a szivarnadrág minőségi szövetből varrt, élvasalt elegáns darab -, no és a kis fekete, ami ünnepélyesebb alkalmakkor bátran bevethető, legyen az fogadás, céges rendezvény vagy színház.

- Bármilyen változás adódhat az életünkben, akár új vállalkozásba fogunk, vagy gyermekünk születik, e darabok szinte mindig mindenkinek praktikusak lesznek. Talán a kosztüm az egyetlen, ami a mai, felgyorsult világunkban leginkább mellőzhető a ruhatárból - magyarázza Tomasovszky Andrea.

Mára megváltozott az öltözködés akár a húsz-harminc évvel ezelőtti világhoz képest is, a mai ötvenes-hatvanas korosztály is lendületesen öltözködik - nem fiatalosan, mivel az inkább azt jelenti, amikor a középkorúak a fiatalabb generáció divatját kritikátlanul követik. Ilyen esetekben pedig lesújtó lesz a végeredmény, hiszen bizonyos kor felett nagyon kiábrándítóan mutat például a crop top, vagyis a haspóló vagy a túl rövid szoknya.

Csak tudatosan!

Nagy kérdés, hogy mi mindenre kell odafigyelni a ruhatár összeállításánál. Tomasovszky Andrea szerint a legfontosabb egy alap kapszulagardrób összeállítása.

- A kapszulagardrób fogalma egymással jól párosítható, színben harmonizáló ruhadarabokat jelent. Egy hölgynek érdemes négy-öt ilyen kapszulában gondolkodnia. Az első ilyen összeállításhoz a hozzánk illő bázisszínekből válogatott alapruhatárat érdemes használni, míg a többit ugyancsak a saját színpalettánk - vagyis a hajunkhoz, bőrünkhöz, szemszínünkhöz, karakterünkhöz jól passzoló színek - alapján szedjük össze, no és persze vegyük figyelembe azt is, mit mikor akarunk hordani. Jó, ha a kapszulagardróbjaink között akad sportos, alkalmi, munkahelyi ruházat. E variálhatóságnak nagy előnye van akkor, ha elutazunk, hiszen nem kell sokféle szettet csomagolnunk az útra, és nem okoz majd állandó gyötrelmet, hogy mit is vegyünk fel - magyarázza Tomasovszky Andrea, nem győzve hangsúlyozni, a kapszulagardrób jóval több, mint egy szett. Nem csupán két-három egymáshoz illő darabról, hanem négy-öt napon át is bevethető, egymással variálható öltözetről van szó, ami legalább két nadrágot, egy szoknyát és két-három blúzt, inget jelent.

Sokszor okoz fejtörést az is, hogy egy ünnepibb alkalomra, jeles eseményre mit vegyünk fel. E helyzetekben - ha nincs kifejezetten feltüntetve a dresszkód - csupán az órára kell pillantanunk: este hattól már egészen biztosan ünnepélyesebb megjelenésre van szükség, mint délelőtt vagy kora délután. Tomasovszky Andrea szerint az üzleti életben elvárt megjelenés a kosztüm, az alkalmi öltözetek elegan­cia­sorrendje pedig: a kiskosztüm, a komplé, a kisestélyi és a nagyestélyi.

Fotó: Majoros Tamás
Fotó: Majoros Tamás

Klasszikustól a romantikusig

Bár manapság trend a minimalista gardrób - ez azt jelenti, hogy egy hölgynek mindössze két tucat ruhadarab lóg a szekrényében -, ám a tapasztalat mégis az, hogy a nők imádnak vásárolni. És ez az, amitől a stílustanácsadó óva int: hiába tetszik a kolléganő vagy a szomszédasszony új kabátja, ne szaladjunk megvenni egy hasonlót - először gondoljuk át, hogy rajtunk mi áll jól! Az impulzív vásárlás következménye ugyanis a káosz, mikor az ember úgy érzi, még a rogyásig teli szekrényből is képtelen kiválasztani, hogy mit vegyen fel. Éppen ezért fontos, hogy tudatosan vásároljunk, kizárólag olyan darabokat vegyünk meg, ami illik a ruhatárunkba. Ehhez persze szükség van némi önismeretre, tudnunk kell például, hogy milyen az öltözködési stílusunk: természetes, klasszikus, kreatív, extravagáns, esetleg romantikus?

- E stílusok általában kevert formában vannak jelen: a fodrok, a gyöngyök, a lógó fülbevalók, bohém karperecek, az apró virágos minták a romantikus stílusra jellemzők, míg a letisztult formák, monokróm színek inkább a klasszikusra. Sarah Jessica Parker amerikai színésznő az extravagáns stílust, Kelly Reilly angol színésznő inkább a romantikusat, míg Katalin walesi hercegné a klasszikusat képviseli - fejtegeti a stílustanácsadó.

Szerinte e tipológiák nagyon is hasznosak, kiindulópontot jelentenek például, mikor a hozzá forduló hölgyeknek a ruhatárát kell összeállítania. A stílus, majd a színek meghatározása után a forma, vagyis az alkathoz legjobban passzoló fazont kell megtalálni.

- A hölgyek ösztönösen érzik, mi áll nekik jól, ám akadnak olyanok, akiknek ezt tanítani kell - magyarázza Tomasovszky Andrea.

Ezért célszerű a ruhaboltokban felpróbált szetteket lefotózni, a képek segítséget nyújthatnak abban, hogy kiválasszuk, mit érdemes megvásárolnunk. Tomasovszky Andrea szerint a magyar nők többségének egy adag bátorság kellene, hogy merjenek színeket beemelni a ruhatárukba, és játékosan bánni a kiegészítőkkel. Úgy tapasztalja, ha a tanácsadáskor megkapja egy nő a kellő bátorítást és az iránymutatást, merészebben öltözködik majd a későbbiekben, vagyis az öltözködés és a hozzá kapcsolódó kreativitás fejleszthető. És mielőtt a férfiak hatalmasat sóhajtanának, hogy mindez újabb kiadásokat jelent, jeleznünk kell, hogy épp az ellenkezője igaz: az impulzív vásárlások megszűntével nagyobb összeg takarítható meg, a megfelelő színű és fazonú ruhák kiválasztásával pedig a hölgyek rátalálnak a saját stílusukra, így összehasonlíthatatlanul magabiztosabbak lesznek.

A helyesen összeválogatott ruhatár tehát sokat tehet azért, hogy komfortosan érezzük magunkat, és magabiztossággal vágjunk neki a napnak - ezt pedig nem lehet pénzre váltani."

A cikk írója: Szentei Anna

A cikk a 2022. 10.07-ei lapszámban jelent meg. Eredeti formátumában itt találod!

             Amennyiben kérdésed van a témával kapcsolatban, keress bátran!

A ceruza szoknya egy örök darab, nincs olyan hölgy, akinek legalább egy darab ne lenne a gardróbjában, de van akinek egy tucat is van, minden színben. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan viseljük, milyen felsővel vesszük fel és milyen cipővel. Természetesen a variálhatóság itt is a végtelen, én most saját példámon mutatok jó és rossz...

Amikor a vendégeimmel vagy egyáltalán hölgyekkel erről a témáról beszélgetek, általában két tábor van jelen. Az egyik, aki teljesen elutasítja, és el sem tudja képzelni, hogyan lehet felvenni sportcipőt, vagy sneakert szoknyával, a másik pedig akik bólogatnak, hogy nagyon tetszik nekik, de még nem merték kipróbálni. Kevés hölggyel találkozom, akik...

Telefon: +36-70 293 47 24
E-mail: szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu
Tomasovszky Andrea +36-70 293 47 24 szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu 1107 Budapest, Gém u.