en-A budoár titkai

16/01/2023

A Magyar Demokrata Hetilap készített velem interjút, melyet itt olvashattok.

Fotó: Majoros Tamás
Fotó: Majoros Tamás

"Az öltözködés névjegy, esszenciális információ az egyéniségünkről, amit már az első találkozásnál közlünk magunkról a másik emberrel - érdemes tehát körültekintőnek lenni a reggeli készülődésnél. A jólöltözöttség minden életkorban fontos igény kellene legyen, ráadásul nem is annyira pénzfüggő. Egy nőnek 24-26 éves korára alakul ki a saját öltözködési stílusa, körülbelül akkor, amikor maga mögött hagyta az önfeledt diákéletet, és belépett a munka világába.

Az öltözködés kortalan

Tomasovszky Andrea protokoll- és stílustanácsadó szerint a ruhatárat valójában nem a kornak, hanem az adott élethelyzetnek kellene formálnia. Vannak persze olyan alapdarabok, amelyek akár egész életünket végigkísérhetik, és egyetlen nő szekrényéből sem hiányozhatnak. Ilyen például a bázisszínekből, azaz fekete, sötétkék, szürke, fehér vagy bézs és ezek árnyalataiból összeválogatott ruhadarabok, mint például a jó minőségű, ropogós fehér ing, a sötétkék farmer, a tökéletes fazonú blézer, kardigán, a sötét és világos chino, valamint szivarnadrág - a chino vékonyabb anyagú vászonnadrág, míg a szivarnadrág minőségi szövetből varrt, élvasalt elegáns darab -, no és a kis fekete, ami ünnepélyesebb alkalmakkor bátran bevethető, legyen az fogadás, céges rendezvény vagy színház.

- Bármilyen változás adódhat az életünkben, akár új vállalkozásba fogunk, vagy gyermekünk születik, e darabok szinte mindig mindenkinek praktikusak lesznek. Talán a kosztüm az egyetlen, ami a mai, felgyorsult világunkban leginkább mellőzhető a ruhatárból - magyarázza Tomasovszky Andrea.

Mára megváltozott az öltözködés akár a húsz-harminc évvel ezelőtti világhoz képest is, a mai ötvenes-hatvanas korosztály is lendületesen öltözködik - nem fiatalosan, mivel az inkább azt jelenti, amikor a középkorúak a fiatalabb generáció divatját kritikátlanul követik. Ilyen esetekben pedig lesújtó lesz a végeredmény, hiszen bizonyos kor felett nagyon kiábrándítóan mutat például a crop top, vagyis a haspóló vagy a túl rövid szoknya.

Csak tudatosan!

Nagy kérdés, hogy mi mindenre kell odafigyelni a ruhatár összeállításánál. Tomasovszky Andrea szerint a legfontosabb egy alap kapszulagardrób összeállítása.

- A kapszulagardrób fogalma egymással jól párosítható, színben harmonizáló ruhadarabokat jelent. Egy hölgynek érdemes négy-öt ilyen kapszulában gondolkodnia. Az első ilyen összeállításhoz a hozzánk illő bázisszínekből válogatott alapruhatárat érdemes használni, míg a többit ugyancsak a saját színpalettánk - vagyis a hajunkhoz, bőrünkhöz, szemszínünkhöz, karakterünkhöz jól passzoló színek - alapján szedjük össze, no és persze vegyük figyelembe azt is, mit mikor akarunk hordani. Jó, ha a kapszulagardróbjaink között akad sportos, alkalmi, munkahelyi ruházat. E variálhatóságnak nagy előnye van akkor, ha elutazunk, hiszen nem kell sokféle szettet csomagolnunk az útra, és nem okoz majd állandó gyötrelmet, hogy mit is vegyünk fel - magyarázza Tomasovszky Andrea, nem győzve hangsúlyozni, a kapszulagardrób jóval több, mint egy szett. Nem csupán két-három egymáshoz illő darabról, hanem négy-öt napon át is bevethető, egymással variálható öltözetről van szó, ami legalább két nadrágot, egy szoknyát és két-három blúzt, inget jelent.

Sokszor okoz fejtörést az is, hogy egy ünnepibb alkalomra, jeles eseményre mit vegyünk fel. E helyzetekben - ha nincs kifejezetten feltüntetve a dresszkód - csupán az órára kell pillantanunk: este hattól már egészen biztosan ünnepélyesebb megjelenésre van szükség, mint délelőtt vagy kora délután. Tomasovszky Andrea szerint az üzleti életben elvárt megjelenés a kosztüm, az alkalmi öltözetek elegan­cia­sorrendje pedig: a kiskosztüm, a komplé, a kisestélyi és a nagyestélyi.

Fotó: Majoros Tamás
Fotó: Majoros Tamás

Klasszikustól a romantikusig

Bár manapság trend a minimalista gardrób - ez azt jelenti, hogy egy hölgynek mindössze két tucat ruhadarab lóg a szekrényében -, ám a tapasztalat mégis az, hogy a nők imádnak vásárolni. És ez az, amitől a stílustanácsadó óva int: hiába tetszik a kolléganő vagy a szomszédasszony új kabátja, ne szaladjunk megvenni egy hasonlót - először gondoljuk át, hogy rajtunk mi áll jól! Az impulzív vásárlás következménye ugyanis a káosz, mikor az ember úgy érzi, még a rogyásig teli szekrényből is képtelen kiválasztani, hogy mit vegyen fel. Éppen ezért fontos, hogy tudatosan vásároljunk, kizárólag olyan darabokat vegyünk meg, ami illik a ruhatárunkba. Ehhez persze szükség van némi önismeretre, tudnunk kell például, hogy milyen az öltözködési stílusunk: természetes, klasszikus, kreatív, extravagáns, esetleg romantikus?

- E stílusok általában kevert formában vannak jelen: a fodrok, a gyöngyök, a lógó fülbevalók, bohém karperecek, az apró virágos minták a romantikus stílusra jellemzők, míg a letisztult formák, monokróm színek inkább a klasszikusra. Sarah Jessica Parker amerikai színésznő az extravagáns stílust, Kelly Reilly angol színésznő inkább a romantikusat, míg Katalin walesi hercegné a klasszikusat képviseli - fejtegeti a stílustanácsadó.

Szerinte e tipológiák nagyon is hasznosak, kiindulópontot jelentenek például, mikor a hozzá forduló hölgyeknek a ruhatárát kell összeállítania. A stílus, majd a színek meghatározása után a forma, vagyis az alkathoz legjobban passzoló fazont kell megtalálni.

- A hölgyek ösztönösen érzik, mi áll nekik jól, ám akadnak olyanok, akiknek ezt tanítani kell - magyarázza Tomasovszky Andrea.

Ezért célszerű a ruhaboltokban felpróbált szetteket lefotózni, a képek segítséget nyújthatnak abban, hogy kiválasszuk, mit érdemes megvásárolnunk. Tomasovszky Andrea szerint a magyar nők többségének egy adag bátorság kellene, hogy merjenek színeket beemelni a ruhatárukba, és játékosan bánni a kiegészítőkkel. Úgy tapasztalja, ha a tanácsadáskor megkapja egy nő a kellő bátorítást és az iránymutatást, merészebben öltözködik majd a későbbiekben, vagyis az öltözködés és a hozzá kapcsolódó kreativitás fejleszthető. És mielőtt a férfiak hatalmasat sóhajtanának, hogy mindez újabb kiadásokat jelent, jeleznünk kell, hogy épp az ellenkezője igaz: az impulzív vásárlások megszűntével nagyobb összeg takarítható meg, a megfelelő színű és fazonú ruhák kiválasztásával pedig a hölgyek rátalálnak a saját stílusukra, így összehasonlíthatatlanul magabiztosabbak lesznek.

A helyesen összeválogatott ruhatár tehát sokat tehet azért, hogy komfortosan érezzük magunkat, és magabiztossággal vágjunk neki a napnak - ezt pedig nem lehet pénzre váltani."

A cikk írója: Szentei Anna

A cikk a 2022. 10.07-ei lapszámban jelent meg. Eredeti formátumában itt találod!

             Amennyiben kérdésed van a témával kapcsolatban, keress bátran!

Ha professzionális vagy a szakmádban, akkor ezt ki tudod fejezni az öltözködéseddel is, mivel az öltözködésünk a kommunikációnk része. Akár tudomást veszünk róla, akár nem, a külsőnkkel kommunikálunk, sokkal többet elárulunk saját magunkról az öltözködésünkkel, mint azt gondolnánk.

Amikor az ünnepi öltözékre gondolunk, önkéntelenül is néhány szín jut az eszünkbe. Az arany, ezüst, piros, fenyőzöld, fehér, fekete, sötétkék és minden ami csillog. Textúrákban a selyem, bársony, fényes, csillogós anyagok. Természetesen bármit felvehetünk az ünnepekkor, ez nem előírás, inkább egy ötlet, tipp, amivel ünnepi szetteket kreálhatunk.

Élményfotózásunkat azoknak a hölgyeknek ajánljuk, akik a szürke hétköznapokból kiszakadva szeretnének megélni egy olyan napot, ami igazán feltölti és rekreálja őket. Minden hölgy vágyik arra, hogy legyen olyan nap az életében amikor a teljes figyelem középpontjában van.

Telefon: +36-70 293 47 24
E-mail: szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu
Tomasovszky Andrea +36-70 293 47 24 szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu 1107 Budapest, Gém u.