en-Az öltözködésünk szintjei

30/04/2023

Ha professzionális vagy a szakmádban, akkor  ezt ki tudod fejezni az  öltözködéseddel is, mivel  az öltözködésünk a kommunikációnk része. Akár tudomást veszünk róla, akár nem, a külsőnkkel kommunikálunk,  sokkal többet elárulunk saját magunkról az öltözködésünkkel, mint azt gondolnánk. 

Az a jó, ha a külső megjelenésünk teljes egységben van velünk, és önazonos. Ne akarjunk másnak látszani, mint akik vagyunk, valamint se alul se felül ne öltözzünk egy adott eseményt, megjelenési lehetőséget.  Nem csupán saját magunknak kell megfelelni, hanem a környezetnek, sőt adott esetben egy munkahelynek elvárásai is vannak.  Nagyobb cégek dress code-ot írnak elő dolgozóiknak, melyet illik betartani. Akár egy nagy egy cég, akár kisebb, ha meghatároz egy dress code-ot, akkor kordában tudja tartani az alkalmazottak öltözködési szokásait, és elkerüli a farmer-póló-tornacipő jelenlétét a munkahelyen. Tudom, tudom, hogy ez meglehetősen kényelmes, de nagyon unalmas is. Meg van a helye ruhatárunkban, és azok az élethelyzetek, amikor ez releváns.

 Milyen dress code-ot írhatnak elő cégek?

A fotón a business formalt láthatjátok, mely a professzionális hivatali öltözetet jelenti. Színek tekintetében a formális színek jöhetnek szóba, formák tekintetében is sok a megkötés. A ruha nem lehet kivágott, mélyen dekoltált, és minden esetben zárt cipő a kötelező. 

Business formal
Business formal

A  business casual esetében már vannak engedmények, amelyen belül már lazábbak a szabályok, jöhet egy kis minta, de még klasszikus mintázat, és kisebb színfoltokban színek is, melyekkel kifejezhetjük az egyéniségünket. Blézer helyett már viselhetünk akár kardigánt is. 

Business casual
Business casual

A smart casual vagy más szóval az okos hétköznapi,  mely a hétköznapi öltözködésünk elegánsabb formáját jelenti. Itt a színekkel is bátrabban bánhatunk.  Már viselhetünk farmernadrágot is, de csak ha ápolt, nem szakadt, és nem koptatott.

Ma leggyakoribb viselet a smart casual, nagyon sok munkahelyen már lazultak a szabályok, és tökéletes az  "okos hétköznapi" öltözék.

Smart casual
Smart casual

Szeretnél többet tudni az öltözködés rejtelmeiről? Professzionális szintre emelnéd a külsődet? Jelentkezz be stílutanácsadásra!

Telefon: +36-70 293 47 24
E-mail: szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu
Tomasovszky Andrea +36-70 293 47 24 szinesstilus@szinesstilustanacsadas.hu 1107 Budapest, Gém u.